KÉPESSÉGFORRÁS MŰKÖDÉSI REND és a gyakran ismételt kérdésekÉrvényes: 2022. szeptember 1-től visszavonásig


ÜGYINTÉZÉS

Mikor és hogyan lehet ügyet intézni?

A Képességforrás oktatásszervezője, Balogh-Kovács Kamilla minden hétköznap 12-16 óra között áll rendelkezésre telefonon (30/549-4645). E-mailben bármikor kapcsolatba léphet velünk az info@kepessegforras.hu címen.


ÓRALEMONDÁS

Hogyan történik az óralemondás?

A késések és óralemondások bejelentését SMS-ben (30/549-4645) és e-mailben (info@kepessegforras.hu) folyamatosan fogadjuk és visszaigazoljuk. Kizárólag a visszaigazolt óralemondást tudjuk figyelembe venni a pótlás szervezésekor.


KÉSÉS

Mit tegyek, ha a gyerek előreláthatólag késni fog a foglalkozásról?

Késés esetén a folyamatos rendszerű oktatás miatt nem áll módunkban a foglalkozást az eredeti időpontnál tovább tartani. Az esetleges késéről ennek ellenére kérjük, hogy értesítsenek minket a 30/549-4645 mobil telefonszámon. Értesítés esetén a tréner megvárja a gyereket és megtartja számára az eredetileg kijelölt záró időpontig a foglalkozást. Amennyiben nem érkezik értesítés, a tréner a foglalkozás eredeti kezdőpontjától számított 15 percet köteles várni a tanítvány beérkezésére.


HIÁNYZÁS

Mi történik, ha a gyerek beteg?

Amennyiben a gyerek olyan beteg, hogy iskolába sem jár, kérjük, hogy a Képességforrásba se hozzák foglalkozásra. Ez alól a törések és egyéb hasonló problémák kivételt képeznek.

Mit tegyek, ha valamiért nem tud a gyerek elmenni a foglalkozásra?

Minél előbb értesítsenek minket írásos formában (sms vagy e-mail). Pótlásra kizárólag az írásban, a foglalkozás kezdete előtt minimum 4 órával bejelentett és általunk visszaigazolt hiányzás esetén van mód.

A kezdéshez számított 4 órán belül jelzett vagy be nem jelentett hiányzás esetén az alkalmat megtartottnak tekintjük. A bérletrendszerben 4 alkalmanként 1 óracserére van lehetőség, de ezek semmiképpen nem érinthetik a bérlet eredeti időpontban történő befejezését. Amennyiben ez mégsem megoldható, akkor az (őszi félévben) az őszi- és a téli szünetben kínálunk pótnapokat.


TRÉNING LEMONDÁS

Mi történik, ha mégsem tud a gyerek részt venni a befizetett tréningen?

Ha a gyerek mégsem tud részt venni a befizetett tréningen, és ezt írásban jelzik a tréning kezdőnapja előtt legalább 3 nappal, a lemondáshoz számított 10 munkanapon belül a befizetett összeg 75%-át visszatérítjük.

 

BEFEJEZETLEN TRÉNING

Mi történik, ha valamiért nem fejezi be a gyerek a tréninget?

A tréning biztosan nem éri el teljes értékűen a célját, ha nem kerül sor annak befejezésére. Megszakított tréning esetén a befizetett összeget időarányosan sem nem áll módunkban visszatéríteni, de lehetőséget adunk az eredeti záró időponthoz képest 90 napon belül történő befejezésre. Visszajelzés nélkül a trénig eredeti befejező időpontjától számított 91. naptári napon a bérletet lezárjuk, a benne fennmaradt alkalmakat megtartottnak tekintjük.

Amennyiben a Képességforrás kénytelen visszamondani egy tréninget, a fennmaradó összeget 24 órán belül visszautaljuk.

 

ÉRKEZÉS ÉS TÁVOZÁS

Távozhat-e egyedül gyerek a Képességforrásból?

Természetesen igen, de csak abban az esetben, ha a szülő a beiratkozáskor kitöltött adatlapon ezt engedélyező nyilatkozatot tesz.

A nyilatkozat a tréning közben az oktatásszervezőnél tartósan módosítható, ill. a csak kísérettel távozhat nyilatkozat alkalmilag is módosítható, tehát engedélyezhető alkalmilag az egyedül való távozás, de erről mindenképpen írásban és előre kell nyilatkoznia a szülőnek.

Van lehetősége a gyereknek várakozni a foglalkozás kezdete előtt ill. ottmaradni a foglalkozás befejeztével?

Igen, erre társintézményünk, a Játékforrás ad lehetőséget, de kizárólag annak nyitvatartási idejében: hétköznapokon 14:00-18:00 óra között, szombaton 10:00-14:00 óra között. A Játékforrás nem vállal felelősséget a foglalkozások előtt ill. után ott tartózkodó gyerekekért. Ez alól kivételt képeznek a „csak kísérettel távozhat” státuszú gyerekek, akik számára a foglalkozás után, de kizárólag a nyitvatartási időn belül megőrzést biztosít.

Mi történik, ha nem érek oda időben a gyerekért?

Amennyiben ez a Játékforrás nyitvatartási idején belül történik, akkor semmi gond nincs, a gyerek a szülő érkezéséig játszhat. Amennyiben azon kívül van már, akkor feltétlenül kérünk telefont (371-0012), hogy közösen megoldást találjunk a problémára.


AZ ELSŐ FOGLALKOZÁS

Milyen teendők vannak az első foglalkozásig és mit kell vinnie a gyereknek?

Semmilyenek. Szeretettel várjuk a gyereket a foglalkozás kezdete előtt 5 perccel. Semmit nem kell hozni, a gyerek az első alkalommal kap egy gyűrűs mappát, ezt kell majd a továbbiakban magával hoznia. Minden más eszköz (beleértve az írószereket is) rendelkezésre áll.


NYOMONKÖVETÉS

Honnan fogom tudni, hogy mi történik a foglalkozásokon és milyen otthoni feladatokat kapott a gyerekem?

A gyerek mappájában minden nyomon követhető, a foglalkozáson történtektől a mérési eredményeken át az otthoni feladatokig. Minden foglalkozás végén egy élénk sárga színű összegző lap kerül a mappába, amely felsorolja az órán elvégzett feladatokat, az otthoni feladatokat, mérési eredményeket és tanulnivalókat. A mappában minden elvégzett feladat, mérés, otthoni feladat, elméleti összefoglaló megtalálható. A mappában az első 2 db kék oldal között találhatók az összegző táblázatok, amelyek mutatják a gyerek haladását.


A TRÉNING ANYAGA

Milyen anyagból dolgozik a gyerek a tréning során?

A Képességforrás Tudásépítő címen teljes egészében saját anyagot és feladatbankot használ: magyarból, matematikából és az ezekhez készült fejlesztőpedagógiai anyagokból. A gyerekek tudásának alakulását folyamatosan mérjük a saját tesztsorainkkal, melyek részben követik, részben proaktívan szimulálják a felvételiben várható változásokat.


OTTHONI FELADATOK

Mennyi otthoni feladatot kap a tréning foglalkozásai során a gyerek?

Minden alkalommal 4 oldalnyi feladatot kap (kb. 1,5 óra/hét otthoni munka), amelyek igazodnak a tudásszintjéhez. Lehetőség szerint ne segítsenek ezek megoldásában, ha mégis szükségét érzik, akkor semmiképpen ne a feladat értelmezése legyen az. Kérjük, hogy ha történt segítség, akkor elöljék meg számunkra egyértelműen, hogy mely feladatrészeknél kellett otthoni segítség a gyereknek.

Mi történik, ha az otthoni feladatokat elfelejtette elhozni a gyerek?

Kérjük, hogy az otthon maradt feladatokat a foglalkozáshoz képest 24 órán belül legyenek szívesek beszkennelve/fényképezve e-mailben elküldeni, az email tárgyában feltüntetve a gyerek és a tréner nevét és a foglalkozás dátumát vagy pedig beadni a Képességforrásba a tréner nevére címezve.


KAPCSOLAT A TRÉNERREL

Hogy tudom felvenni a kapcsolatot a gyerek trénerével?

A bérlet lejártakor az oktatásszervező felkínálja a trénerrel történő konzultációt, melyre előzetes időpont egyeztetés után kerülhet sor. Bérlet közben szintén az oktatásszervezőnél lehet konzultációt kezdeményezni.

E-mailben történő konzultációt a szülő bármikor kezdeményezhet az oktatásszervezésen, a gyerek trénere készségesen megválaszolja a felmerült kérdéseket.


ÉRTÉKELÉSEK FELVÉTELIZŐKNEK

Mikor kapunk a gyerek munkájáról értékelést?

Az értékelésnek több szintje működik a Képességforrásban. Minden órán javítjuk az otthoni és az itt elvégzett feladatokat, ezek sikeressége látható a mappában. Rendszeres időközönként saját tesztjeinkkel mérjük a gyerek tudásszintjét, ezek a tesztek szintén megtalálhatók a mappában. Nyolc alkalmanként (az egyes bérletek lejártakor) biztosítunk konzultációt a gyerek trénerével, ahol a haladás értékeléséről közvetlenül tájékozódhat a szülő. A tavaszi félév végén májusban, valamint a tényleges felkészítő félévben (szeptember-január) november közepén és január közepén írásos értékelést adunk e-mailben a gyerek munkájáról, a haladás üteméről és az elért tudásszintről.

 

A SZÜKSÉGES TRÉNING MENNYISÉG FELVÉTELIZŐKNEK

Mennyi tréning/idő szükséges a várhatóan sikeres felkészüléshez?

Két félévet javaslunk, a nyári időszakban pedig 1-2 intenzív tréninget. A második (őszi félév) a tényleges tesztírási tréning, az első (tavaszi félév) a tudáspótlás és -rendszerezés szakasza. A 4. és 6. osztályos felvételizőknek feltétlenül szükséges mindkét félév. Az őszi félévre (hely függvényében) felveszünk 8. osztályosokat.


A FOGLALÁS KEZDETE

Mikortól lehet egy adott félévre időpontot foglalni?

A tanév első félévére általában június 15-től lehet jelentkezni, a tanév második félvére általában december 15-től. A nyári intenzív tréningeknél a jelentkezés kezdő időpontja általában április 15. Az érdeklődők hírlevelünkből tájékozódhatnak a pontos dátumokról. A tréningjeink aktív résztvevői a jelentkezésre (folytatás egyeztetésére) a rendes jelentkezés előtt egy héttel kapnak lehetőséget. A helyeket érkezési sorrendben töltjük fel.


FOGLALÁS A VEZETŐ TRÉNERHEZ

A vezető trénerhez hogyan és mikor lehet időpontot foglalni?

A vezető trénernél (Vadász Viktorné, Ágnes) előfoglalási rendszer működik: érdemes több félévvel előre érdeklődni a lehetséges tréning időpontokról, valamint feliratkozni az előfoglalási listára. A „MÁS tréning” (SNI-s gyerekek) és „KORÁN KEZDŐ” (a 2. osztály elvégzése után kezdő gyerekek) speciális tréningjével elsősorban a vezető tréner foglalkozik. Az előfoglalási rendszerbe történő feliratkozáskor az oktatásszervező számontartja az előfoglalást és időben jelentkezik a szülőnél, hogy fenntartja-e a helyre az igényét. Kötelezettséget egyik fél részéről sem jelent az előfoglalási rendszerbe történő feliratkozás ill. felvétel. A vezető trénernél a tréning díjak nem azonosak a Képességforrás egyéb tréningjeinek díjával.


TRÉNING BEFIZETÉS

Mikor kell befizetni a tréning teljes összegét?

A kezdés előtt egy héttel kell a teljes összeget befizetni banki átutalással ill. a Képességforrásban készpénzben hétköznapokon 14-18 óra között.

A befizetett tréning díjról minden esetben számlát bocsátunk ki, amely a szülő, gondviselő ill. egyéb befizető magánszemély részére kerülhet kiállításra.


CSAK AZ EGYIK TÁRGY

Lehet csak az egyik tárgyból (magyar/matematika) tréningre járni?

Természetesen. A felvételi felkészítő félév tantárgyanként 16 alkalmas foglalkozássor. A szülő döntése, hogy ezt mindkét tárgyra, vagy csak az egyikre kívánja igénybe venni.


LEVELEZŐ EGYÉNI TRÉNING

Mitől lesz egyéni a Képességforrás levelező tréning?

A Képességforrás levelező tréning egyéni módon kezel minden jelentkező gyereket: a gyerekhez rendelt tréner speciálisan az ő számára válogatja ki a feladatokat és a javítás mellett módszertani tanácsokkal látja őt. Az első alkalmat követően a tréner igazodik a feladatválogatással a gyerek érdeklődési köréhez, tevékenységeihez. A kiadott feladatok egyéni válogatása, a gyerekhez rendelt tréner javítása és tanácsai, a levelező tréning válogatott feladatai mellett megjelenő tanulásmódszertani segédletek teszik egyénivé a Képességforrás levelező tréninget.

 

ESÉLYKIEGYENLÍTŐ (SNI-S) TRÉNING

Lehet felvételire készülő SNI-s (BTMN, figyelemzavar, hiperaktivitás, ASD) gyerekkel is jelentkezni?

Igen, speciális módszertannal és feladatokkal várjuk az SNI-s gyerekeket: jelenléti és levelező formában egyaránt. Az Esélykiegyenlítő (SNI-s) tréning jelenléti változatára a vezető trénerhez kell bejelentkezni, a levelező változatnál automatikusan egy kompetens kollégához irányítjuk a gyereket. A 8. osztályos felvételizők esetében pályázati úton kedvezményesen is be lehet kerülni, ennek lehetőségét az egyesulet.kepessegforras.hu oldalon a „MÁS tréning” résznél találják.


PÁRHUZAMOS TRÉNING

Van mód párhuzamosan járni jelenléti és levelező tréningre?

Természetesen, akár az egyik, akár a másik formát választhatják. Választható lehetőség az is, hogy az egyik tárgyat levelező rendszerben, a másikat jelenlétiben végzi a gyerek. A jelenléti és a levelező forma váltására a képzés jellege miatt a tantárgyon belül egy alkalommal tudunk módot adni.

 

SZÓBELI FELKÉSZÍTÉS

Lehet szóbeli felkészítésre is jelentkezni?

Komplex szóbeli felkészítést vállalunk egy 4 alkalmas önálló tréning formájában: bemutatkozás, kommunikációs technikák, olvasott- és hallott szöveg azonnali értelmezése, az ismert szóbeli feladattípusok/trükkös feladatok és kérdések áttekintése és gyakorlása. A szóbeli felkészítő tréningre való jelentkezés végső határideje december 15., eddig fenntartjuk a gyerek megszokott időpontját az órarendben. Amennyiben nem szóbelizik, mert például anélkül is felveszik, a tréning a teljes befizetett összeg visszatérítése mellett január 30-ig lemondható.

Szaktárgyi (tételsoros) felkészítést nem vállalunk.

 

ONLINE OKTATÁS

Mi történik, ha az iskolában online oktatást rendelnek el?

A Képességforrás kizárólag akkor tér át online oktatásra (Skype alkalmazással), ha az általános iskolákban egységesen online oktatást rendelnek el. Ettől eltérő esetekben a hatékonyság teljes megőrzése érdekében személyes, jelenléti foglalkozásokat tartunk.


NYÁRI INTENZÍV TRÉNING

Mire valók és miben mások a nyári intenzív tréningek?

A nyári intenzív tréning lehetőséget ad arra, hogy a gyerek ne felejtse el a megtanultakat, ne jöjjön ki a gyakorlatból. Tapasztalataink szerint az általános iskolás korosztálynál a teljesen kikapcsolt nyári szünet azt jelenti, hogy tejesen váratlanul éri a gyereket a szeptemberben, nehezen fog indulni az iskola a számára. Felvételizők esetében szinte előröl kezdheti a gyerek a felkészülést egy teljesen kihagyott nyár után, ilyenkor sajnos kevés az esély egy jó eredményű felvételire.

Lehet-e csak nyári intenzív tréningre jelentkezni?

Természetesen. A nyári intenzív tréning önállóan is választható, többféle tartalommal indítjuk. Semmi akadálya annak, hogy a gyerek csak ilyen formában dolgozzon nálunk.

Melyik tréningek végezhetők és nem végezhetők nyári intenzív tréning keretében?

Nyári intenzív tréning keretében végezhető: Szövegértés, Szövegalkotás (fogalmazás), Tudásszervíz: magyar, matek (tudáspótlás), Menő Matek, Szöveges Matek, Jobbagyféltekés tanulásmódszertan, Jegyzeteléstechnika

Egyéni felvételi tréninget nem vállalunk kizárólag nyári intenzív tréning formában.  Azoknak épül be ez a forma is a képzésébe, akik már a tavaszi félévben jártak hozzánk és ősszel folytatják a felkészülést.

Hogyan és mikor foglalhatok nyári intenzív tréninget?

Nyári intenzív tréninget általában április 15-től lehet foglalni. A pontos jelentkezési időpontról hírlevélben értesítjük az érdeklődőket. A foglaláskor 10 000 Ft előleget kell befizetni, majd a kezdés előtt 2 héttel kell ezt kiegészíteni a teljes összegre. A nyári intenzív tréning csak egyben foglalható (5 alkalom=1 hét), a kihagyott alkalmak pótlására nincs lehetőség, ez alól csak az kivétel, ha a tréner váratlan elfoglaltsága miatt kell áthelyeznünk egy foglalkozást.